Slavnostna akademija

 

Kdor ima seme mora sejati.
Če ga stiska v pesti, v strahu,
da ga bo izgubil,
ne bo nikoli doživel radosti žetve.
(neznan avtor)

 

Davnega leta 1956 je 29 otrok, več kot polovica brez staršev, našlo svoj dom v Trubarjevi ulici. Pa čeprav v stari patricijski vili, z lončenimi pečmi, ki so gorele le v nekaterih prostorih, jim je bilo toplo. Imeli so dom. S srčnostjo in humanostjo Mariborčanov so jim veliko let pozneje zgradili nov dom, v idiličnem okolju s pogledom na Pohorje na eni in nežno Pekrsko gorco na drugi strani.

60 let prehojene poti, zasejane z zgodbami otrok, učiteljev, vzgojiteljev in vseh, ki so življenje otrok s posebnimi potrebami vtkali v svojo poklicno pot. So pričevalci časa, ko so pedagogi z etosom, slogo in iskreno navezanostjo na dom gradili in ustvarjali. Velika zahvala vsem, nekdanjim in sedanjim pedagogom, tehničnemu osebju, ravnateljem, ki so vsa ta leta sejali in pomagali, da je posejano zrnje vzklilo, zraslo in dozorelo v klasje življenja.

 

In prihodnjih 60-let?

Tudi dom se ne more izogniti času in spremembam, ki so stalnica današnje družbe in zakonodaje. Toda pot vodi le naprej. A vedno in povsod, v ospredju današnjega in jutrišnjega dne, je otrok, vsak, pomemben, edinstven in enkraten, ljubeč do sebe in sočloveka, s pripadnostjo domačemu okolju, a ves ihtav v pričakovanju izzivov in priložnosti jutrišnjega dne…

In 60 let življenja ter dela smo obeležili s Slavnostno akademijo v Narodnem domu, katero sta povezovala izjemen slovenski igralec Vlado Novak in radijska voditeljica Tanja Kocman.

 

Dr. Marica Horvat

 

 

Pridne note korakajo v inkluzijo

 

Dom Antona Skale Maribor, dom za otroke/mladostnike s posebnimi potrebami, smo v mesecu maju 2016 (26. 5. 2016 ) izvedli mednarodni glasbeni projekt PRIDNE NOTE korakajo v inkluzijo. Prireditev je potekla v srcu Maribora, v trgovskem centru Europark Sodelovalo je 15 zavodov iz vse Slovenije, Hrvaške, Makedonije in Črne gore. Vseh sodelujočih je bilo malo manj kot 300 ( 289 ).Rdeča nit je bila ljudska glasba in vsi sodelujoči so jo izvedli na svoj način z muziciranjem, igranjem, petjem ali plesom. Namen projekta je bila komunikacija z glasbo in inkluzija otrok s posebnimi potrebami z vrstniki svoje in večinske populacije iz Sloveniji in iz tujine.

Cilji sledijo veljavni doktrini na področju specialne in rehabilitacijske pedagogike oseb s posebnimi potrebami, ki jo predpisujejo tako slovenski kot evropski predpisi:

  • vključevanje oseb s posebnimi potrebami v družbo
  • druženje oseb s posebnimi potrebami s svojimi in vrstniki večinske populacije
  • sprejemanje drugačnosti
  • doživljanje zadovoljstva ob glasbi
  • gibanje in navajanje na zdravo življenje
  • razvijanje socialnih veščin
  • razumevanje sebe in ustreznega čustvenega doživljanja, razumevanje odnosov in vedenja
  • razvijanje solidarnosti in medsebojne pomoči, saj gre za medgeneracijsko srečanje
  • obujanje tradicije

 

Projekt je sovpadal s 60. obletnico ustanovitve Doma Antona Skale Maribor in je bil del praznovanja te obletnice. Zaključna izvedba projekta je bila javna prireditev v Mariboru, kjer so se vsi prijavljeni predstavili na odru. Pod odrom pa so se izvajale različne zanimive delavnice za vse, ki jih je prireditev pritegnila. Vse udeležene države so predstavile svojo tradicijo nekoč in danes. Prisotni so bili tudi TV, časopisni in radijski mediji.

 

Vodja projekta: Zlatko Štramec
Projektni tim: Alenka Corso in Klavdija Kokot

 

 

SOGO dostopnost