Sredin bralni večer smo namenili pravljici Frana Milčinskega – Mrtvi ženin. Le kdo od nas ni sanjal ali razmišljal o vsemogočni in večni ljubezni, ki bo trajala vse do konca dni?

Valentinov praznik in bližajoča se pomlad sta tudi pri naših mladostnikih “obudila” razmišljanja o  ljubezni in brezkrajni zvestobi.

Ni pa vsaka ljubezen uresničena in uslišana po njihovih želja. Tudi naši mladostniki se kdaj nahajajo v situaciji, ko nekatera dejanja ali okoliščine niso primerne, glede na njihovo starost.

Pravijo sicer, da ljubezen nima meja. Kar prav gotovo drži. Kadar se mladostniki nahajajo v situaciji, ki ji niso kos, se z njimi o tem vedno pogovorimo.  Ni vse “brezmejno”, zato smo o “prepovedani ljubezni” namenili nekaj več časa.

Naš bralni večer smo popestrili s pravljico, ki govori o ljubezni, ki jo starši niso odobravali. Ljubezensko razmerje med Majdalenko in  Anzeljem se namreč nikoli ni

uresničilo, saj je Anzelj prej preminil v vojni. Huda žalost, ki se je naselila v njej, ob izgubi svojega dragega, jo je odvrnila od drugih ženinov.

Navidezna vrnitev Anzelja, ki jo je želel s seboj odpeljati v svoj grob,  jo je “predramila” iz stanja zaljubljenosti. V želji po življenju se  je tik pred zdajci “odrekla” temu, da bi šla z njim v prerani grob,  in ga tam pustila samega.

Lepa Majdalenka je bila ob polnoči rešena. Ostala je sama, saj sta tudi starša v tem času umrla. Mladostniki so to zgodbo o prepovedani ljubezni razumeli in se o tem tudi pogovorili.

Februar in bližajoči se marec bosta v vseh nas prebujala pozitivna čustva, kar je lepo. Prihaja torej čas, ko bo v naših mislih vedno več lepih trenutkov in zaljubljenosti.

Celotno pravljico so prebrali naši mladostniki sami, kar ni mačji kašelj glede na to, da je besedišče zahtevno in zgodba polna metafor. Likovno poustvarjanje po bralnem večeru nam je lepo uspelo.

SOGO dostopnost