04. 09. 2020

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil proporočila za uporabo zaščitnih mask. 

V to priporočilo je vključeno tudi priporočilo NIJZ glede uporabe mask za učence v skupnih prostorih v osnovnih šolah, k čimer nas zavezuje dokument Vzgoja in izobraževanje v Republiki Sloveniji v razmerah, povezanih s COVID-19 (vir 1).

Priporočila za teden od ponedeljka, 7. 9. 2020, do nedelje, 13. 9. 2020OTROCIdo vključno 5. leta: uporabe mask ne priporočamo.6–11 let: priporočamo uporabo mask skladno s splošnimi priporočili, ki so dostopna na naslednji povezavi. od vključno 12. leta naprej: priporočamo uporabo mask skladno s splošnimi priporočili, ki so dostopna na naslednji povezavi.ODRASLIpriporočamo uporabo mask skladno s splošnimi priporočili, ki so dostopna na naslednji povezavi. ŠOLSTVOOsnovna šola.Učenci v učilnicah ne uporabljajo mask.V skupnih prostorih uporabo mask priporočamo.Srednja šola.Dijaki v učilnicah ne uporabljajo mask, razen izjem.V skupnih prostorih uporabo mask priporočamo.* Navedeno tedensko priporočilo velja, ker je povprečno dnevno število potrjenih primerov lokalnega prenosa v zadnjih sedmih (7) dneh v državi znašalo > 20.

Pri uporabi mask je treba upoštevati pravilno namestitev in odstranitev maske ter upoštevati načelo nedotikanja maske med nošenjem. Pravilen prikaz uporabe je prikazan na naslednji povezavi. 

Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2 so pripravljena za posamezne starostne skupine in upoštevajo aktualno epidemiološko situacijo v državi. NIJZ vsak petek objavi posodobljena priporočila glede uporabe mask, ki bodo veljala v prihajajočem tednu od ponedeljka do nedelje.

Priporočila za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2, ki so izhodišče za tedensko posodabljanje priporočil, so dostopna na naslednji povezavi

Description: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/priporocila_maske_nad-20.png

1 Kustec S, Logaj V, Krek M, Flogie A, Truden Dobrin P, Ivanuš Grmek M. Vzgoja in izobraževanje v Republiki Sloveniji v razmerah, povezanih s covid-19. Ljubljana, 2020. Dostopno na naslednji povezavi.

SOGO dostopnost